De Facto

at være i virkeligheden

Ledelsesrevolution? Ja tak!

De tre største trusler er... 

... tab af biodiversitet
... kollaps af økosystemer
... klimakrisen

Sådan tænker mange af os om verden i dag. Men hvorfor i alverden indleder jeg et blog-indlæg med dét, her i mit lille gestaltpsykologiske hjørne af verden?!

Det gør jeg, fordi disse kriser er menneskeskabte fænomener. Og derfor må vi først og fremmest fokusere på de menneskelige aspekter, når vi arbejder med dem. Går vi et spadestik dybere og ser på, hvad disse tre udfordringer repræsenterer, tegner der sig nemlig et andet billede - et billede af dannelsesmæssigt tab, menneskeligt kollaps og trivselskrise. 

Den evige jagt på økonomisk vækst og en tro på, at væksten er den pris værd, som må betales, har ikke formået at indfri løfterne om afskaffelse af fattigdom, analfabetisme, sult og meget andet. Tværtimod har dyrkelsen af den materielle vækst mange steder ført til store huse, men brudte hjem. Høje indkomster, men lav moral. Sikrede rettigheder, men mistet medmenneskelighed. 

James Gustave Speth, tidligere dekan på Yale University, øverste chef for FN's udviklingsprogram og rådgiver for flere amerikanske præsidenter, peger derfor på en anden treenighed af endnu større udfordringer end de tre øverst på siden her, nemlig tre menneskelige (u)dyder:

... selviskhed
... grådighed
... apati

Menneskelige egenskaber er og bliver følelsesdrevne - ikke markedsdrevne. Så når tidens store kriser udspringer fra mørke-siderne af den menneskelige karakter, kan vi ikke lykkes med kun at lovgive eller regulere os ud af problemerne. Løsningerne kalder også på en kulturel og spirituel transformation, som starter hos den enkelte. Mig og dig. Og det kræver bevidst (selv)ledelse.

I jagten på det gode liv har vi skabt et politisk-økonomisk system, der grundlæggende ikke længere understøtter planeten og os, som lever her. Og selvom ingen kan ændre alt, kan vi alle ændre noget.

Som leder har du både en særlig mulighed og et særligt ansvar for at påvirke verden omkring dig gennem dine beslutninger og handlinger. Derfor vil jeg invitere dig til at sætte dig godt tilrette med ro omkring dig og kaffe i koppen, mens du reflekterer over...
 

... hvorfor du blev leder?  

... hvad du gerne vil give videre til dine medarbejdere?  

... hvordan du håber på at have påvirket dem?  

... hvad du gerne vil huskes for - som menneske og som leder?  

 

...for du ved jo godt, at det ikke handler om hvad du siger eller hvad du gør - men om, hvad du får andre til at føle. Og dermed gøre. Det kan være svært at tale om. Men samtidig befriende: for når du bliver skarp på din personlige vision og trivsel, får du mulighed for at træffe bevidste valg frem mod et passioneret lederskab, der virkelig rykker noget.

For dig, for dine medarbejdere - og dermed for verden!






(C) 2020 Annececilie Nesager Røge

Hjemmeside fra NemmeHjemmesider.dk